Η ιστορία του Ομίλου

Σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της μαγευτικής λίμνης των Ιωαννίνων, είναι εγκατεστημένος ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων (ΝΟΙ). Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1954 από ανθρώπους που αγαπούσαν την λίμνη Παμβώτιδα και τον ναυταθλητισμό.

Μέσα σε αυτές τις δεκαετίες υπήρξε τεράστια συμβολή του Ομίλου στην ανάπτυξη και διάδοση της κωπηλασίας, τόσο για την πόλη των Ιωαννίνων όσο και για τη χώρα μας γενικότερα, αναδεικνύοντας πρωταθλητές οι οποίοι πρωταγωνιστούν στους διεθνείς κωπηλατικούς στίβους.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα πέρασαν αρκετά Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία εργάστηκαν σκληρά και δημιούργησαν τον σημερινό όμιλο, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε ιδιόκτητο χώρο.

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων είναι εκείνος που ουσιαστικά συνέβαλε να δημιουργηθούν οι συνεχόμενες με αυτόν αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Ναυτικού Κέντρου Ιωαννίνων. Μέχρι να παραχωρηθούν οι σημερινοί χώροι στο παραπάνω κέντρο λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του ομίλου μας, τις οποίες είχε παραχωρήσει ο όμιλός μας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για 10 χρόνια. Στόχος του ομίλου, ο οποίος και επιτεύχθηκε, ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου κωπηλατικού κέντρου, το οποίο θα εξυπηρετούσε όχι μόνο την κωπηλασία και το κάνοε – καγιάκ του ομίλου, αλλά και της χώρας. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε με την ευκαιρία τέλεσης στο χώρο του ΝΟΙ αυτό των Μεσογειακών Αγώνων Κωπηλασίας το 1991.

Δημιουργήθηκαν στο χώρο στίβος εντός της λίμνης, λεμβαρχεία, πύργος τερματισμού, κερκίδες κλπ. Αυτή η μεγάλη αθλητική υποδομή συνέβαλε όχι μόνο στην ανάπτυξη του ομίλου, αλλά και στην τέλεση του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων το 1970, των μεσογειακών αγώνων το 1991, του κυπέλλου εθνών το 1993 και 1998, όλων των βαλκανικών αγώνων και φυσικά όλων των πανελληνίων πρωταθλημάτων μέχρι το 2004, που κατασκευάστηκαν ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Σχοινιά. Ένας μεγάλος όμιλος όμως δεν κρίνεται από τις εγκαταστάσεις ή τα μέσα που διαθέτει, αλλά κυρίως από το έμψυχο υλικό.

Μεταξύ αυτών έχει να επιδείξει τους περισσότερους (5) Ολυμπιονίκες, από κάθε άλλο σωματείο στην Ελλάδα. Την Τόνια Σβάιερ, που εκπροσώπησε τη χώρα μας με επιτυχία σε τρεις συνεχόμενες Ολυμπιάδες, (Σεούλ, Ατλάντα, Βαρκελώνη). Τον Παναγιώτη Μηλιώτη και την Αγγελική Γκρέμου που μας εκπροσώπησαν στην Ολυμπιάδα του Σίδνευ. Τους Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα, που με την Τετράκωπο των Ανδρών, πήραν την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και την όγδοη στην Ολυμπιάδα του Ρίο. Τον Στέφανο Ντούσκο που στέφθηκε έκτος Ολυμπιονίκης στην Ολυμπιάδα του Ρίο.

Πάρα πολλοί από τους αθλητές του Ομίλου έχουν αναδειχτεί παγκόσμιοι πρωταθλητές με μεγάλες διακρίσεις.

Εντός των συνόρων ο Ν.Ο.Ι. είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο άθλημα της Κωπηλασίας. Αναδεικνύεται επί 29 ολόκληρα χρόνια Πρωταθλητής Ελλάδος και για 27 χρόνια Πολυνίκης όμιλος, ενώ σε κάθε αγωνιστική περίοδο μεγάλος αριθμός αθλητών/τριών του συμμετέχουν στην Εθνική Ομάδα.

Οι πρότυπες εγκαταστάσεις και η συνολική αθλητική πορεία του Ν.Ο.Ι. είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλλαν διαχρονικά η διοίκηση, οι προπονητές και οι εκατοντάδες αθλητές του Ν.Ο.Ι.

Η προσφορά όλων ήταν ανεκτίμητη, ενδεικτικά αναφέρουμε τους προπονητές Νίκο Μπούσιο, Ευθύμιο Βλάχο, Τόλη Παλαιοπάνο, τους αθλητές Λάμπρο Ρίζο και Γιώργο Δημητρίου, τους Προέδρους Γεώργιο Φιλίππου, Χαρίλαο Τόλη και τα μέλη Αναστάσιο Φιλίππου, Αριστοτέλη Καζαντζή, Χρήστο Κλωστά και Μιχάλη Μπαράτσα, με βασικό «τιμονιέρη» και άοκνο αγωνιστή τον αείμνηστο Σωτήρη Στάμο.

Η πρώτη διεθνής διοργάνωση κωπηλασίας στην Ελλάδα έγινε στις αρχές Αυγούστου του 1970, επί χούντας. Ήταν το α’ παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, και ο τόπος διεξαγωγής του ήταν η λίμνη των Ιωαννίνων.

Το σημαντικό αυτό αθλητικό γεγονός, τα Γιάννενα το περίμεναν πώς και πώς. Τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ήταν αποθεωτικά, με τίτλους σαν «Η εκδήλωσις που θα προβάλη παγκοσμίως την πόλιν μας».

Για τη διεξαγωγή των παγκόσμιων κωπηλατικών αγώνων κινητοποιήθηκαν όλοι οι φορείς της πόλης: Ναυτικός Όμιλος, Εθνικό Ναυτικό Κέντρο, Νομαρχία, Δήμος, Χωροφυλακή, ακόμα και ο Στρατός που διέθεσε ακόμα και μέσα για να γίνουν τα έργα που απαιτούνταν.

Πηγή: typos-i / Η «πρωτιά» των Ιωαννίνων στην κωπηλασία

stamos

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων υπήρξε το μεγάλο του πάθος και τον υπηρέτησε πιστά για περισσότερα από 40 χρόνια ως μέλος της Διοίκησης και φυσικά ως Πρόεδρός του την τελευταία εικοσαετία!

Επί των ημερών του ο Ν.Ο.Ι. έγραψε λαμπρές σελίδες αθλητικής ιστορίας, κατακτώντας ανελλιπώς, επί τρεις δεκαετίες σχεδόν, τον τίτλο του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος, ενώ αθλητές του Ομίλου πέτυχαν μεγάλες διεθνείς επιτυχίες, σε Πανευρωπαϊκά, Παγκόσμια Πρωταθλήματα αλλά και σε Ολυμπιάδες.

horticulture founder signature

Σωτήρης Στάμος

Ο αείμνηστος πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων & της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας

Scroll to Top