Το άθλημα

Κωπηλασία

είναι η τέχνη να κινεί ο άνθρωπος ένα σκάφος πάνω στην επιφάνεια του νερού, χειριζόμενος κατάλληλα τα κουπιά. Είναι ομαδικό κυρίως άθλημα που προάγει τις πνευματικές, ψυχικές και σωματικές δραστηριότητες του ατόμου. Αυτή η ομαδικότητα του αθλήματος ωθεί τον αθλητή στην προσπάθεια να βελτιώνει συνεχώς την τεχνική του, την αντοχή του, την ταχύτητα του, την ευστροφία του και να εργάζεται ως μια οντότητα με απόλυτη ομοιομορφία στο πλήρωμα.

Το γεγονός πως το άθλημα διεξάγεται σε απόλυτα ανοικτό και υπαίθριο χώρο όπου κατά κανόνα υπάρχει καθαρή ατμόσφαιρα και διαρκής εναλλαγή καιρικών συνθηκών και οπτικών παραστάσεων, κάνει την κωπηλασία ακόμη πιο αξιόλογη και ελκυστική δραστηριότητα.

Δεξιότητες

Ιδιαιτερότητες και πλεονεκτήματα:

 • Είναι το μοναδικό ολυμπιακό άθλημα όπου ο αθλητής κινείτε με πλάτη προς τον   τερματισμό
 • Είναι ομαδικό κυρίως άθλημα που προάγει τις πνευματικές, ψυχικές και σωματικές δραστηριότητες του ατόμου. Αυτή η ομαδικότητα του αθλήματος ωθεί τον αθλητή στην προσπάθεια να βελτιώνει συνεχώς την τεχνική του, την αντοχή του, την ταχύτητα του, την ευστροφία του και να εργάζεται ως μια οντότητα με απόλυτη ομοιομορφία στο πλήρωμα
 • Βελτιώνει το δεξιότητα ισορροπίας
 • Βελτιώνει το δεξιότητα του προσανατολισμού στο χώρο
 • Βελτιώνει το δεξιότητα συγχρονισμού
 • Καλλιεργεί το ρυθμό στους αθλητές
 • Δεν υπάρχουν κραδασμοί ή άλλες σωματικές επαφές, χτυπήματα κλπ. Τα οποία να προκαλούν τραυματισμούς
 • Είναι δεύτερο μετά το Crosscountry άθλημα με την μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου

Πως ακριβώς μετακινείται το σκάφος

Στην κωπηλασία παρατηρούμε ότι η κίνηση του αθλητή και του σκάφους είναι επηρεασμένες κυρίως από τους φυσικούς νόμους που καθορίζουν την τεχνική της κωπηλασίας.

Το σύστημα «σκάφος – αθλητής», διέπεται από το σύνολο αυτών των φυσικών αρχών (νόμων): ισορροπία, αντίσταση νερού, στροβιλισμός, δράση – αντίδραση, αδράνεια. Ο στόχος στην κωπηλασία είναι να κινεί ο αθλητής το σκάφος πάνω στην επιφάνεια του νερού με αρμονία χειριζόμενος κατάλληλα τα κουπιά.

Ο κωπηλάτης χρησιμοποιεί τα κουπιά τους ως 2ου Βαθμού Μοχλό (Δύναμη-Αντίσταση-Υπομόχλιο) για μετακινήσει το σκάφος. Η προωθητική δύναμη παρέχεται περιοδικά επειδή η κίνηση του κουπιού είναι και στο νερό, με τη δύναμη που εφαρμόζεται, και έξω από το νερό, χωρίς να εφαρμόζεται καμιά δύναμη.

Στη διάρκεια ενός κύκλου κουπιάς, ο αθλητής κινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω πάνω στο καρέλλο ή σέλμα (κινητό κάθισμα) δημιουργώντας έτσι θετικές και αρνητικές δυνάμεις.  Η θετική δύναμη προκαλεί στο σκάφος προώθηση προς τα εμπρός, ενώ η αρνητική δύναμη προκαλεί μείωση της ταχύτητας που έχει προηγηθεί από την θετική δύναμη, φρενάροντας έτσι το σκάφος.

Περιληπτικά ο κύκλος της κουπιάς χωρίζεται στις εξής φάσεις:

1η φάση – Προετοιμασία

2η φάση – «Άρπαγμα» και 1ο μισό του τραβήγματος

3η φάση – 2ο Μισό του τραβήγματος-τέλος τραβήγματος

4η φάση – Τέλειωμα – «Ξενέρωμα»

5η φάση – «Πέταγμα» – 1ο μισό της επαναφοράς

6η φάση –  2ο Μισό της επαναφοράς

 

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος

 

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν ξεκινήσει κωπηλασία – εξοπλισμός:

 • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο αθλητής να γνωρίζει κολύμπι. Η κωπηλασία είναι άθλημα του  υγρού στοιχείου οπότε η ικανότητα του ατόμου να επιπλέει είναι απαραίτητη
 • Να έχει Δελτίο Υγείας
 • Ο εξοπλισμός (σκάφος-κουπιά) παρέχεται από το σωματείο – όμιλο που θα συμμετέχει ο αθλητής
 • Χρειάζεται αθλητική περιβολή (όχι πολύ φαρδιά ρούχα για να μπορεί να συσπειρώνεται και να μην σκαλώνει πουθενά μέσα στο σκάφος)
 • Το άθλημα διεξάγεται σε ήρεμο νερό, ολόχρονα (χειμώνα και καλοκαίρι) σε θάλασσα και λίμνη
 • Κάθε όμιλος έχει τα δικά του χρώματα (κουπιών), στολές με τις οποίες οι αθλητές αγωνίζονται, σε κάθε πλήρωμα πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία

Υπάρχουν 9 είδη σκαφών στην Κωπηλασία και 2 είδη κουπιών: διπλά κουπιά και μεγάλο κουπί.

Στους αγώνες κωπηλασίας

όπου απαιτείται καθαρή δύναμη και χρονική ακρίβεια, χρησιμοποιείται είτε η τεχνική του σκιφ – στην οποία ο κωπηλάτης έχει από ένα κουπί σε κάθε χέρι – είτε η τεχνική με το ένα κουπί.
Το πλήρωμα στα σκάφη αποτελείται από έναν έως οκτώ κωπηλάτες, ενώ η οχτάκωπος είναι το μόνο αγώνισμα στο ολυμπιακό πρόγραμμα με πηδαλιούχο, ο οποίος κάθεται στο μπροστινό μέρος του σκάφους και υπαγορεύει την τακτική της κούρσας.
Ο πηδαλιούχος είναι συνήθως ελαφρύς και μικρόσωμος προκειμένου να περιορίζεται το βάρος που μεταφέρει το σκάφος. Και οι γυναίκες και οι άνδρες αγωνίζονται στο απλό σκιφ, στη δίκωπο, στο διπλό σκιφ, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, στο τετραπλό σκιφ και στην οχτάκωπο, ενώ διοργανώνονται και ξεχωριστές κούρσες για τους άνδρες στην τετράκωπο και στην τετράκωπο ελαφρών βαρών.
Ο μέσος όρος βάρους των αθλητών του πληρώματος μιας βάρκας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 κιλά για τους άνδρες και τα 57 κιλά για τις γυναίκες. Οι αγώνες Κωπηλασίας πραγματοποιούνται σε απόσταση 2.000 μέτρων.
Σε κάθε αγώνισμα οργανώνονται προκριματικοί και οι νικητές προκρίνονται στον ημιτελικό ή μερικές φορές απευθείας στον τελικό όπου λαμβάνουν μέρος έξι σκάφη. Ανάλογα με τον αριθμό των σκαφών που συμμετέχουν, τα πληρώματα που δεν κερδίζουν στον προκριματικό μπορεί να έχουν μία ακόμα ευκαιρία να προκριθούν από τη φάση του ρεπεσάζ
Scroll to Top